Jak przemycać dziecku warzywa?

Wiele dzieci nie chce jeść warzyw. Co wtedy? Na pewno nie odpuszczać, bo warzywa powinny stanowić podstawę diety. Jak więc zachęcić do nich małego niejadka?

Spis treści:

  1. Rola warzyw w diecie dziecka
  2. Dlaczego dzieci nie lubią warzyw?
  3. Co zrobić, gdy maluch nie chce jeść warzyw
  4. Suplementy dla dzieci zamiast warzyw – czy to dobre wyjście?
  5. Kiedy podawać dziecku suplementy?
  6. Przepisy na smaczne warzywne potrawy dla dzieci

Rola warzyw w diecie dziecka

Warzywa to bogactwo witamin, makro- oraz mikroelementów. Ich spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Nieprzypadkowo rozszerzanie diety maluszków zaczyna się właśnie od warzyw; to one powinny stanowić podstawę diety – zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Pamiętajmy, że pierwsze lata są w rozwoju kluczowe. Prawidłowo skomponowana dieta zapewni dziecku zdrowie i energię do nauki oraz zabawy, dobre samopoczucie, a także odporność na infekcje.

Dlaczego dzieci nie lubią warzyw?

Niektórzy rodzice są szczęściarzami, bo ich dzieci jedzą wszystko i chętnie próbują nowości. Jednak nie brakuje dzieci, które za warzywami nie przepadają, uwielbiają natomiast smaki słodkie, które kojarzą im się z pierwszym pokarmem, czyli mlekiem. Bywa, że rodzice (często nieświadomie) popełniają błąd już na etapie rozszerzania diety, proponując dziecku mało warzyw (albo nie proponując ich wcale, zwłaszcza po tym, jak maluch nie wykaże względem nich entuzjazmu). Jednak to warzywa w diecie dziecka są najważniejsze!

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby spożywać co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, czyli pięć porcji na dobę. Według polskiego Instytutu Żywności i Żywienia produkty te powinny stanowić minimum połowę każdego z zalecanych pięciu posiłków w ciągu dnia.

Co zrobić, gdy maluch nie chce jeść warzyw

Sytuacja, gdy maluch nie chce jeść warzyw, jest – niestety – bardzo częsta. Skutek? Jak donoszą eksperci kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa”, liczba otyłych dzieci (powyżej 5. roku życia) i młodzieży wzrosła od 1975 roku z 11 mln do 124 mln w 2016 roku, a dodatkowe 213 mln dzieci miało nadwagę. Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje, że jeśli obecne trendy się utrzymają, do 2025 roku na świecie będzie ok. 70 mln dzieci do 5. roku życia z nadmierną masą ciała.

Dziecko, które nie je warzyw, jest rozkojarzone, nadmiernie pobudzone, niespokojne, może mieć problem ze snem i przyswajaniem wiedzy, często choruje. Jak przemycać dziecku warzywa? Zanim kilkulatek na dobre polubi się z warzywami, można skorzystać z prostych „trików”, dzięki którym w jadłospisie dziecka znajdzie się więcej warzyw.

  • Potrawy warzywne powinny być kolorowe i podane estetycznie. Z warzyw można ułożyć na talerzu ciekawy obrazek.
  • Proponuj dziecku świeżo wyciskane soki warzywne lub owocowo-warzywne.
  • Drobniutko starte warzywa (np. marchewkę, cukinię) dodawaj do kotletów czy pulpetów.
  • Serwuj warzywa w zmiksowanych na gładko pastach kanapkowych, sosach, koktajlach, zupach. Często dziecko już z góry nastawione jest na NIE, gdy widzi warzywa na talerzu – wtedy trzeba je ukryć.
  • Proponuj surowe warzywa jako przekąskę.

Suplementy dla dzieci zamiast warzyw – czy to dobre wyjście?

Niektórzy rodzice, gdy ich dzieci odmawiają jedzenia warzyw, a już zwłaszcza gdy badania potwierdzają niedobory pokarmowe, postanawiają sięgnąć po suplementy. Suplementy dla dziecka mogą być dobrym rozwiązaniem, które nie oznacza jednak, że dziecko nie musi jeść warzyw. Należy je traktować jako uzupełnienie diety (zgodnie z nazwą – suplement to dodatek). Rodzice powinni uzbroić się w cierpliwość i nie poddawać się w proponowaniu dziecku warzyw.

Kiedy podawać dziecku suplementy?

Suplementy dla dziecka mają często owocowy lub owocowo-warzywny smak i np. przystępną formę „żujków”. A kiedy podawać dziecku suplementy? Ich stosowanie najlepiej omówić z pediatrą albo farmaceutą. Suplementy dla dziecka sprawdzą się w okresie osłabionej odporności, gdy maluch jest niejadkiem, ma alergie pokarmowe (co wiąże się ze stosowaniem ubogiej diety). Zawsze należy kierować się informacją o wieku dziecka umieszczoną w ulotce lub na opakowaniu i nigdy nie podawać podwójnej dawki preparatu.

Przepisy na smaczne warzywne potrawy dla dzieci

Rzodkiewkowe tulipanki
Składniki: kilka rzodkiewek, 1 łyżeczka masła, szczypta soli

Rzodkiewki dokładnie myjemy, a następnie nacinamy ich bulwy na krzyż od góry. W powstałe „szpary” nakładamy odrobinę masła i posypujemy szczyptą soli.

Pieczone buraki z kozim serkiem
Składniki: 4–5 buraków, pół pęczka natki pietruszki, 1 mała czerwona cebula, kozi serek twarożkowy, olej rzepakowy, sól i pieprz, kilka gałązek świeżego tymianku i oregano

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową ze świeżymi ziołami i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1 godz. Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skóry i kroimy w cząstki. Wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, olej i przyprawy, mieszamy. Na wierzchu układamy kozi ser w kawałkach, posypujemy natką i podajemy z kromką ciemnego pieczywa.

Cukiniowe szaszłyki
Składniki: 1 cukinia, jajko lub dwa, 4 łyżki tartej bułki, 3 łyżki oleju, szczypta soli, 3 łyżki białego sera (opcjonalnie)

Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w plasterki o grubości nieco mniejszej niż 1 cm. Jajko do panierowania mieszamy z solą. Plasterki cukinii obtaczamy w jajku, następnie w tartej bułce i smażymy przez ok. 1 min. z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Możemy posmarować je białym serkiem.

Ewa Podsiadły-Natorska

Przepisy pochodzą z książki kulinarnej kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa”.

opt Jak przemycac dziecku warzywa LB sierpien Natorska

materiały partnera

04-08-2022