Mleko jest pierwszym pokarmem w życiu każdego człowieka. To właśnie dzięki niemu nowo narodzony organizm buduje tkanki, nabywa odporność i może prawidłowo się rozwijać. Dorastając, zaczynamy sięgać po inne produkty i pokarmy, przez co mleko staje się mniej atrakcyjne i wędruje na dalszy plan w naszym codziennym jadłospisie. Jednak czy warto rezygnować z pokarmu, który przygotowała dla nas natura? Co kryje w sobie ten napój? Na te i inne pytania postaram się odpowiedzieć w tym artykule. Na samym początku należy wspomnieć, dlaczego mleko jest niezwykle wartościowym produktem. Otóż, jego cenne właściwości pochodzą głównie z obecności w jego składzie pełnowartościowych białek, tłuszczy, laktozy oraz składników mineralnych (głównie łatwo przyswajalnego wapnia i fosforu) oraz większość witamin (w tym A, B2 i D). Wapń i fosfor są odpowiedzialne z zdrowe zęby i mocne kości. Wypijając tylko szklankę mleka pokrywamy nasze dzienne zapotrzebowanie na wapń w ok. 30%! HHH Innymi, równie cennymi składnikami mineralnymi, które zawiera mleko są sód, potas i chlor, a w niewielkich ilościach także żelazo, magnez, cynk i jod. Wartość odżywcza mleka i jego skład zależy głownie od jego pochodzenia. Ponadto, mleko to podstawowy składnik znanych wszystkim mlecznych napojów fermentowanych, takich jak: kefir, maślanka, jogurty czy mleko acidofilne. Wspomniane powyżej białko, jak zapewne każdy pamięta z lekcji biologii jest jednym z podstawowych składników budulcowych w naszego organizmu. Stanowi zasadniczy element budowy naszych tkanek oraz wielu czynnych biologicznie związków (m.in. hormonów i enzymów). Warto wspomnieć, że białka biorą udział w utrzymaniu bilansu wodnego w organizmie. Najwięcej białka powinno się dostarczać niemowlętom i małym dzieciom (ok. 2,2g białka/kg masa ciała/dobę). Mniej więcej połowę z tego powinny otrzymywać dzieci w wieku 1-9 lat oraz młodzież w okresie dojrzewania. Natomiast dla osoby dorosłej norma zapotrzebowania na białko wynosi ok. 0,8g białka /kg mc/dobę. Jednak pamiętajmy, że normy te są różne w zależności od płci, aktywności fizycznej czy stanu fizjologicznego.  

OOO

Owsianka z jabłkiem i bananem Banana obierz, pokrój na plasterki.  Jabłko umyj, nie obieraj, drobno pokrój, przełóż do garnka. Dodaj cynamon. Wlej trochę wody i duś na mały ogniu, aż jabłko nieco zmięknie. Następnie wsyp płatki i wlej mleko 2% z Jasienicy.  Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż płatki wchłoną mleko i owsianka zgęstnieje. Banana wymieszaj z gotową owsianką. Maseczka nawilżająca Wymieszaj 1 łyżkę mleka 3,2% z Jasienicy z 1 łyżeczką miodu. Gotową miksturę nakładaj na twarz. Maseczkę zmyj po ok. 20 minutach.   Bardzo ciekawa sprawa dotyczy tłuszczu obecnego w mleku. Często zdarza się, że osoby będące na diecie odchudzającej sięgają po mleka odtłuszczone typu 0,5% a czasami nawet 0%. To wielki błąd! Nasuwa się pytanie dlaczego? Otóż pewna grupa witamin, do których należą witaminy A, D, E i K są przyswajalne tylko wraz z tłuszczem. Jeśli jego zabraknie narażamy organizm na ryzyko niedoborów tych cennych składników. Co jest istotne dla kobiet, witamina E, która jest przeciwutleniaczem przeciwdziała starzeniu się skóry. Natomiast, niedobór witamy A przyczynia się do powstawania zaburzeń widzenia o zmierzchu, potocznie zwanego „kurzą ślepotą” oraz zmniejszenia odporności a niedobór witamy K może spowodować zmniejszenie tempa krzepnięcia krwi np. podczas skaleczenia. Jednak, jeśli aż tak bardzo obawiamy się dodatkowych kalorii lepiej wybrać mleko z zawartością 1,5% tłuszczu. Jeśli w swojej diecie zadbamy o odpowiednią ilość wapnia i białka szybciej zbudujemy umięśnioną i zgrabną sylwetkę oraz wzmocnimy włosy i paznokcie. Mleko, z uwagi na swoje właściwości odżywcze znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Wapń obecny w mleku bierze udział w syntezie kolagenu a proteiny pobudzają jego produkcję, dzięki czemu wykazuje działanie antystarzeniowe. Kwas mlekowy zwęża natomiast pory, lekko wybiela i złuszcza skórę, dzięki czemu wygląda ona na zdrowszą, Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wygładzają skórę oraz działają natłuszczająco. W mleku znajdziemy też przeciwutleniacze oraz flawonoidy, które odżywiają skórę. Jeśli do tej pory w Waszym jadłospisie mleko pojawiało się rzadko, bądź nie było go w ogóle, jest to najlepszy moment, aby to zmienić! Mleko to idealny pokarm, jakim obdarzyła nas natura i nie powinno go zabraknąć w codziennej diecie. Obecnie rynek oferuje nam wiele różnorodnych rodzai mleka, wystarczy tylko dobrze się rozejrzeć a na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Polecamy produkty z Jasienicy, gdyż posiadają wszystkie wymienione właściwość.  Nasze wyroby są wyrobami najmniej przetwarzanymi, gdyż w procesie produkcji nie dodaje się żadnych dodatkowych substancji i konserwantów, przez co są to produkty całkowicie naturalne, posiadające tzw. Czystą etykietę. PIJ MLEKO - BĘDZIESZ WIELKI!

JJJ

Więcej informacji:

www.osm-jasienica-rosielna.pl

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska

36-220 Jasienica Rosielna 208

Tel. (13) 43 09 410

Artykuł Sponsorowany